Recenzije kalija monofosfata

Tko će vam reći - kada i zašto upotrijebiti ovo gnojivo s najvećim učinkom.
Ovo "Bui gnojivo", vrlo skupo, topivo u vodi. Nešto za što sam čuo za njih dobro, ali zaboravio sam u hrpi.

To je vrlo kiselo (na osnovi njihove kemijske točke gledišta) gnojivo - nije pogodno za sve usjeve. (na primjer, za neke rododendrone - dobro)

I primjenjuju se u drugoj polovici ljeta, za bolju pripremu biljaka za zimu.

Oblici gnojiva topljivi u vodi prvenstveno su pogodni za hranjenje, i korijen i list. Ovo je dobro gnojivo, jer sadrži topljivi oblik fosfora.
Gnojivo je lužnato, jer pri punoj disocijaciji tvori tri molekule snažnog alkala (KOH) i jednu molekulu srednje kiseline (ortofosforne). Osim toga, prvo biljka konzumira fosfor, koji u početku može dovesti do neke alkalizacije. Međutim, gnojivo je bezballastnoe, t. a biljka, tj. fiziološki neutralna, konzumira fosfor i kalij.
U kombinaciji s dušikovim gnojivima može se koristiti u proljeće i ljeto, u jesen, kako Yuri bilježi, u čistom obliku za pripremu zime

Kao kemičar, pa čak i kandidat kemijskih znanosti, ne mogu šutjeti. Gnojivo je slobodno od dušika, tj. To neće uzrokovati snažan rast uoči jeseni i neće oslabiti ponovni sadnju biljaka. Ali ovo je jedini pravi odobrenje. S druge strane, situacija je tako - to je takozvana kisela sol, kada nisu svi kiselinski vodikovi kiseline zamijenjeni metalom. Istodobno postoje dva takva kisela vodika, tako. Ova sol će imati vrlo snažnu kiselinsku reakciju. I biti dovoljno jake soli kiseline vrlo jake baze i bez hidrolize (NE „potpuna disocijacija”, piše ugledni salexs) prijeći u otopinu neće. (Citat iz knjige „štetnim tvarima u industriji” t. III), „ima mnogo opažanja i relativno dosadnih soli cauterants kiseline (npr superfosfat (Ca (H2PO4) 2. sluznice i kože).

Formula superfosfata CaHPO4

Pokupili smo knjigu i čitali:
Jednostavan superfosfat Ca (H2P04) 2 + CaS04;
Dvostruko (obogaćeno) više fosfora u smislu P2O5 i manje nečistoća (gotovo bez sulfata);
CaP04.2H20 precipitati
Ali govor nije općenito o superfosfatima, već o esenciji kiselog kalij fosfata.

Von, hvala na komentaru. U redu. Nisam pravilno zamislila formulu ovog monofosfata.
Ipak, gnojivo je fiziološki neutralno pa treba biti prikladno za sve usjeve. Stopa potrošnje kalijuma ili fosfora može varirati ovisno o njihovom sadržaju u tlu i fazi razvoja biljaka, ali u konačnici
oba će elementa biti apsorbirana, zauzvrat će biljka dati protone i anione ugljične kiseline i neke druge.

Dodat ću samo da sam pročitao knjigu jednom, očito, terminologija se promijenila. Ne želim se usponiti u raspravu o sumnjivoj vrijednosti - u stvari, to nije bit.

Dim, ne bi smio. Osim toga, znajući detaljno sastav gnojiva i njihov učinak je samo korisno

A ako je u pitanju - da gnojivo se plaća za novac. Vrlo aktivno potiče procvat u drugim optimalnim uvjetima. Gram po litri i naprijed :-)

Primjena kalij monofosfata, mišljenja potrošača

Da bi se izrastao odličan usjev, ljudi koriste razna gnojiva koja ispunjavaju tlo korisnim tvarima. Jedan od tih lijekova je kalijev monofosfat. Ovo gnojivo se može koristiti u vrtu, u vrtu, pa čak i za uzgoj unutarnjih biljaka.

Što je kalijev monofosfat

Ovo mineralno gnojivo, koje je koncentrat, je bijeli prah. Ovaj lijek se koristi kao gornja odjeća za svaku biljku. Jednostavno se otapa u vodi i apsorbira tlo u najkraćem mogućem vremenu, što jamči brzi rezultat.

Kada koristite ovu vrstu gnojiva, biljke počinju cvjetati obilno i broj plodova se povećava. Rizik od gljivičnih bolesti se smanjuje.

Voće i povrće uzgojeni s kalij monofosfatom, čak i tijekom sazrijevanja, dobivaju veliku dozu šećera, što značajno poboljšava okus i povećava rok trajanja voća.

Nedavno, vrlo često ovo mineralno gnojivo koriste ljetni stanovnici u svojim vrtovima i voćnjacima, kao i ljubitelji unutarnjeg cvijeća. Ova popularnost lijeka je razumljiva. Uostalom, ovo gnojivo ima veliki broj prednosti.

Pozitivne osobine kalij monofosfata

  1. Jednostavno apsorbira u tlo i apsorbira biljka. Sve tvari ulaze u biljku i pozitivno utječu na to.
  2. U pripravku nema štetnih tvari. Samo 33% kalij i 52% fosfata. Nema spojeva klora, natrija i teških metala.
  3. Kada svaki plod sazrijeva, dobiva potrebnu količinu vitamina i šećera. Stoga, voće, povrće, bobice imaju izvrsno okus i mogu se dugo pohraniti.
  4. Neke biljke često pate od takve bolesti, koje poznajemo kao "praškasti plijesni". Obradom tla s kalij monofosfatom, od ovog će problema zaštititi ruže, grožđe i druge biljke.
  5. Pri malim mrazima pripravak potiče očuvanje biljaka od hladnoće.
  6. Ako je tlo u staklenicima prepuno, njegovo liječenje će biti olakšano tretmanom kalij monofosfatom.
  7. Često ljubitelji unutarnjih biljaka ne znaju što oploditi svoje cvijeće. Ovo mineralno gnojivo je vrlo pogodno za cvjetanje biljaka. Lijek će pomoći dugo i obilno cvjetanje.
  8. Pri korištenju biljaka iz kalijevih monofosfata daju se veliki broj izbojaka.

Primjena kalij monofosfata

Budući da je to gnojivo koncentrat, potrebno je pripremiti rješenje iz njega, koje će u budućnosti biti korišteno za zalijevanje biljaka. Da biste ispravno napravili rješenje, morate pažljivo proučiti upute koje se nalaze na bilo kojoj ambalaži.

  • Prilikom prerade tla na kojem se nalaze sadnice ili biljke, 10 grama lijeka mora se otopiti u kanti od 10 litara vode.
  • Ako trebate upotrijebiti gornje odijelo za vrtne biljke na otvorenom terenu, količina tvari mora se uzeti već više od 15-20 grama - i otopiti lijek u istoj 10 litreni kantu vode.
  • Za oplodnju voćnih bobica trebate još više koncentrata. Oko 30 grama kalij monofosfata treba razrijediti u 10 litara vode.
  • U vrtu ili vrtu primjenjuju se gnojivo u proljetnom razdoblju kada se biljke sadi u tlu. Preporučujemo da voda tijekom koristenja korisno riješi ukrasne biljke pa će trajanje tog razdoblja porasti.
  • Osim biljaka za zalijevanje, može se upotrijebiti i kalij monofosfat za prskanje.
  • Preporuča se tretirati tlo i biljke u večernjim satima, tako da gnojivo može bolje apsorbirati i ne ispariti odmah na suncu.
  • Mnogi vrtlari koriste ovaj lijek zajedno s drugim gnojivima za veću učinkovitost. Glavna stvar je ne koristiti kalij monofosfat zajedno s pripravcima na bazi magnezija i kalcija.

Koristite lijek ne samo kod kuće. U poljima iu staklenicima ovo se gnojivo često koristi.

Ako imate veliki vrt, mnoga stabla u vrtu i kuće na prozorima obilja unutarnjih biljaka, tada će kalij monofosfat biti neophodan pomoćnik. Sam će se nositi s vrhunskim odijevanjem svih biljaka i ne morate odabrati za svaku vrstu gnojiva.

Možete kupiti kalij monofosfat u bilo kojoj trgovini za vrt i vrt ili za unutarnje biljke. Obično se lijek pakira u polietilenske vrećice od 0,5 kg ili vrećice od 25 kg.

Sigurnosne mjere pri korištenju kalij monofosfata

Čuvajte na dobro prozračenom mjestu. Nemojte ga držati otvorenim za djecu i životinje.

Koristite samo gumenim rukavicama. Pobrinite se da tijekom rukovanja otopinom tekućina ne ulazi u izložena područja kože, a posebice sluznice.

Ako se proizvod dobiva u oči ili na kožu, temeljito isperite čistom tekućom vodom. Ako radite s rješenjem, slučajno je ušao u trbuh, morate hitno isprati, jer to mora izazvati povraćanje.

Recenzije kupaca

Nedavno su otkrili gnojivo kao što je kalij monofosfat. U kućici sa suprugom uzgajamo nekoliko vrtnih biljaka. Ali nikada nije bilo velika žetva. Trgovina je savjetovala taj lijek.

U proljeće, kada smo sadili gnojili smo tlo. Toliko povrća koje nikada nismo imali. Cijela zima im je hranio zalihe iz našeg vrta. Sada preporučujem to gnojivo svim mojim vlasnicima dcha.

Za gnojidbu biljaka u vrtu mogu preporučiti kalij monofosfat. Koristimo ga za gnojidbu oko četiri godine. Cijena i kvaliteta vole. Više se droga više ne koriste.

Susjedi imaju ogroman vrt. I jabuka, kruška i trešnja. Svako godišnje doba plodnosti, izravno im zavidim bijelu zavist. Nedavno je susjed otvorio tajnu. Ispada da sve stabla i grmlja koje oploditi s kalijevim monofosfatom. Sljedeće će godine kupiti i ovaj lijek.

Volim zatvoreni cvjetovi jako puno. Imam veliku zbirku ljubičica, a svi su iznenađeni kako uspijevam održati obilnu procvat mojih favorita. I samo koristim lijek kalijev monofosfat. To je cijela tajna.

Za oplodnju vašeg vrta, kupite kalij monofosfat, ovaj će lijek privući vas jednostavnom upotrebom i, što je najvažnije, visokom učinkovitošću.

Ljetni forum: vikendica, vrt, vrt, cvijeće.

Ljetni forum: o ljetnoj rezidenciji, o cvijeću, o vašoj osobnoj zemlji

Monofosfat kalij

Monofosfat kalij

Originally Posted by mopsdad1 »25.06.2009, 21:55

Originally Posted by Esme »on 25.06.2009, 22:01

Originally Posted by masleno »25.06.2009, 22:09

Originally Posted by Bladimir »26.06.2009, 12:59

Originally Posted by andostapenko »23.08.2009, 20:34

MirTesen

Sve o prigradskom životu

Kalij monofosfat - idealno ljetno gnojivo

Kalijska gnojiva glavni su pomagači vrtlar koji snima žetvu bogate žetve. One sadrže tvari potrebne za razvoj i stvaranje plodova. Uglavnom su izolirane kalijeve soli, koncentrirana kalijeva gnojiva i složena gnojiva s kalijem. Potonji uključuju kalijev monofosfat.

Mnogo fosfora i kalija

Kalij monofosfat je kompleks fosfat-kalij gnojivo. U svom sastavu oko 50% fosfora i 33% kalija. Gnojivo se koristi za povećanje prinosa ili produljenje razdoblja cvatnje. Također se vjeruje da poboljšava rok trajanja voća i pozitivno utječe na njihove kvalitete okusa. Pogodno za voće i povrće, cvijeće, grmlje i drveće; za svestranost i volimo vrtlare. Gnojiva se ne preporučuje za pripremu slijetanja na otvorenom terenu za zimu, najbolje je primijeniti u ljetnim mjesecima, pogotovo ako nije toplo i umjereno vlažno.

Kalij monofosfat se može kupiti u granuliranom ili praškastom obliku. Prodajte ga u malim pakiranjima (obično 20-25 grama) iu velikim pakiranjima (od 500 g do nekoliko kilograma). Čuvajte lijek samo u dobro prozračenim prostorima, izbjegavajući pojavu vlažnosti. Kalij monofosfat lako upija vlagu; postaje mokar, postaje neudoban za upotrebu.

SVI PLUSI I MALA KALAŽIČNE MONOPOSSTA

Dodavanje kalij monofosfat ima nekoliko prednosti: nema nuspojava, to je gotovo ne utječe na kiselost tla, lako se asimilira biljke, poboljšava otpornost usjeva na pepelnice i drugih gljivičnih oboljenja. Sastav ne sadrži štetne soli klora, teških metala i natrija, pa čak i visoka koncentracija otopine za oplodnju i raspršivanje biljaka neće dovesti do opeklina lišća i korijena. Kalij monofosfat je kompatibilan s pesticidima, prikladnim za pripremu otopine za spremnike i složenom obradom.

Među nedostatcima je da se ne nakuplja u tlu i brzo se raspada; primjena u krutom obliku ne daje ništa - samo rješenje se koristi za gornji obrok. Nije preporučljivo koristiti lijek više od dva puta godišnje, jer može uzrokovati brzi rast korova.

Kalij se ne može akumulirati u tlu, bolje je zadržati u teškim tlima (ilovača, glina), u laganim tlima to je manje.

PERFEKT GNOJIVAČ

Glavna prednost u usporedbi s sličnim gnojivima je promicanje formiranja lateralnih izbojaka s pedalima. Ali ako uzgajate velika cvjetnica za rezanje, grmlje, naprotiv, postat će značajan nedostatak.

Kalijev monofosfat također se smatra idealnim gnojivom za rajčicu, jer sadrži sve tvari koje su im potrebne. Kalijev klorid je kontraindiciran u ovoj kulturi, kao i kod nekih drugih biljaka osjetljivih na klor. Osim toga, kalij monofosfat je prikladan za folijarnu obradbu, koja se ne pohvaljuju svim kalijskim gnojivima.

Top dressing se provodi s radnim rješenjima lijeka. Biljke zalijevane, ponekad raspršene (obično u večernjim satima, tako da tekućina ne isparava duže) ili se koristi u instalacijama za navodnjavanje kapanjem. Preporuča se provođenje hitne hrane na lišću nakon dugotrajnih kiša kako bi se nadoknadila opskrba kalijem, oprana s gornjih dijelova biljaka.

U općim slučajevima proizvođač nudi primijeniti sljedeću dozu: Kako sadnica povrća i cvijeća kultura rješenje biti 7-10 g / 10 l vode, držati dva hranjenja: prvi - u fazi 2-3 pravih listova po stopi od 3-5 l / m2 slijetanja i drugi - 10-15 dana nakon berbe ili nakon sadnje sadnica u tlu (od faze 5-6 lišća, možete povećati dozu na 5-10 litara / m2).

Za povrće, napraviti otopinu od 7,5-15 l / m2, obaviti dva dodatna oplodnja: prvi - na početku plodnih, drugi - nakon 15-20 dana; sve iz izračuna od 5-10 l / m2;

Za voće i ukrasne grmlje se otopina 10-15 g / 10 l vode i 3 provesti hranjenje: Prvi - nakon cvatnje, drugi - nakon 15-20 dana i treći - sredinom rujna; sve iz izračuna od 10-20 l / m2.

Monofosfat kalij kao gnojivo i njena primjena

Bogata i kvalitetna žetva ključ je uspjeha i zadovoljstva svakog ljetnog stanovnika. Da bi se postigao svoj cilj i izrastao izvrstan usjev, vrtlari brinu o biljkama: zalijevati, zakuhati i oploditi. Uostalom, svatko zna da pravovremeno gnojenje usjeva donosi nezamjenjivu korist biljkama. Za primjenu na tlo primjenjuju se i organska i mineralna gnojiva, uključujući kalijev monofosfat.

Što je kalijev monofosfat i njegove prednosti?


Kalij monofosfat ili znanstveno kalij dihidroortofosfat je koncentrirani bijeli puder topiv u vodi, koji se sastoji od kalija (30%) i fosfata (50%). Lako topljivi u vodi i asimilirani tla u najkraćem mogućem vremenu, što ga čini prikladnim za odijevanje svih povrća - od povrća do vinograda. Kao rezultat uporabe biljaka kalij monofosfata:

  • bolje voće i cvjetanje;
  • biljke imaju veću vjerojatnost da doživljavaju bolesti, rizik od praškastih plijesni i raznih gljivičnih bolesti se smanjuje oplodnjom kalijevim monofosfatom;
  • voće i povrće obrađeni tim gnojivom imaju bolji okus i mnogo su slađe od drugih jer se u procesu sazrijevanja velika količina vitamina i šećera nakuplja;
  • se produžuje rok trajanja usjeva;
  • zimi je potreban kalij monofosfat jer povećava otpornost biljke na smrzavanje;
  • brzina rasta mladica raste, život cvjetnih pupova produžen je zahvaljujući dodavanju monokalijevog fosfata.

Također, prednosti korištenja kalij monofosfata uključuju odsutnost soli klora, natrija, teških metala u sastavu, niske električne vodljivosti i kiselog pH, što povećava učinkovitost ovog gnojiva. Monokalijevog naći na svakom vrtnom spremištu, prodan je u ambalaži od pola kile ili u vrećama od dvadeset i pet kilograma, ima mali cijenu, koja objašnjava popularnost među vrtlarima.

Monofosfat kalij: primjena

Kalijev monofosfat je koncentrat, pa je potrebno pripremiti otopinu s dodatkom vode. Koraci za pripremu otopine sadržani su u uputi, koji se moraju unaprijed proučavati. Različita rješenja stvorena su za različite kulture:

  • Za sadnice i biljke, 10 grama praha mora se razrijediti u vrećici od 10 litara;
  • za gornji obrok povrća potrebno je dodati ne više od 20 grama lijeka u istu kantu;
  • Voćne bobice zahtijevaju oko 30 grama praha po 10 litara vode.

Kalij monofosfat se smatra gotovo univerzalnim jer se kombinira sa svim supstancama, osim magnezija i kalcija, kada se koristi za poboljšanje učinkovitosti. Ne mogu samo voditi, već i prskati biljke poželjno u večernjim satima, jer se umjesto apsorpcije gnojivo jednostavno isparava na suncu. Normalno, gornja odijela s kalijevim monofosfatom se ne mogu vršiti više od dva puta za redom u sezoni.

Sigurnosne mjere

Recenzije

U trgovini me prodavač savjetovao da uzmem kalijev monofosfat. Dugo odbio, ali još uvijek odlučio i, kao rezultat, nije izgubljen! Moje dugo usahla cvijeće, grmlje počele su cvjetati kao nikada prije, a plodovi i bobice pretvorili su se u pravi šećer. Vrlo sam zadovoljan tim gnojivom i uvijek ću ga koristiti.

Kalij monofosfat je hranio u jesen, u rujnu i listopadu s pauzom u mjesec dana za pripremu biljaka za zimu. Sve je u redu. Cijena i kvaliteta su zadovoljni. Nisu upotrebljavani drugi lijekovi.

Roditelji su rasli velikom plantažom voćaka. Jabuke, kruške, šljive bile su velike i vrlo slatke. Pitao sam što i kako sam saznao da su svi oplođeni kalijevim monofosfatom. U početku nisam vjerovao, ali onda sam pokušao i jednostavno ne mogu vjerovati u moje oči!

Volim ukrasne cvjetove. Svi moji prijatelji i rodbina iznenađeni su kako ih dugo mogu pohraniti. I samo koristim otopinu monokalolifosfata. Ovo je moja mala tajna.

Kalij monofosfat za biljke

S vremenom, tlo poljoprivrednog zemljišta skloni se iscrpljivati. Loši tla postaju glavni uzrok niskog prinosa i visokog broja biljaka. Da bi se spriječili takvi problemi, organska i mineralna gnojiva također pridonose tlu. Primjena kalij monofosfata na mjestu, morate znati neke od njegovih značajki, koje nisu uvijek navedene u uputama.

Agrokemijska svojstva kalij monofosfata

Kalij monofosfat (kalijev dihidrogen fosfat ili mono-kalijeva sol ortofosforne kiseline) je kristalni spoj koji je visoko topljiv u vodi. Tijekom kristalizacije, ona tvori prozirne kristale piramidalnog oblika. U agronomskom smjeru koristi se u obliku bijelog, bež ili svijetlosmeđeg praška ili granula za pripravu otopine.

U agrokemiji, monofosfat se koristi kao izvor kalij i fosfor, koji su dio gnojiva. Pri primjeni lijeka u tlu, apsorbira se do 28% kalij i do 23% fosfata. Dijeljenje s magnezijem i kalcijevim solima smanjuje učinkovitost gornjeg odijela.

Iz istog razloga, preporuča se otopina praškastog kalijevog monofosfata za kuhanje na destiliranoj ili kuhanoj vodi. Granularni oblik nema ovaj nedostatak. Sama otopina nije otporna na okoliš, stoga se ne pohranjuje i priprema se neposredno prije upotrebe. Ova značajka je posljedica činjenice da je iznimno teško izazvati predoziranje u biljkama s monofosfatom.

Otopina ima neutralnu kiselost, kompatibilna je s većinom drugih gnojiva i ne uzrokuje opekline u biljkama.

Mehanizam djelovanja kalij monofosfata na biljke

Pravodobna primjena kalij dihidrogenfosfata uzrokuje sljedeće učinke:

  1. Rast plodnosti na štetu dugog razdoblja cvatnje i povećanje broja jajnika.
  2. Poboljšava organoleptička svojstva ploda.
  3. Potiče otpornost kultiviranih biljaka na učinke patogena.
  4. Povećava hladno otpor usjeva na umjerene učinke ponavljajućih mrazeva.
  5. Povećava količinu zelene mase na zeljastim usjevima i puca na grmlje i drveće.

Kalij je uključen u metabolizam vode i soli biljaka. Uvođenje nadomjestka kalija povećava ton stanica, gustoću tkiva i njihovu otpornost na infektivne agense. S nedostatkom kalija u voću, koncentracija šećera, turgora i mirisa se smanjuje. Voće raste slab i slabo su pohranjeni.

Fosfor je potreban za biljke za procese fotosinteze i vegetacije. Kada postoji tvar fosfora u tlu, u biljkama se inhibiraju rast, cvjetanje i stvaranje voća.

Dodatna oplodnja fosfora daje lišće zdravu zelenu boju, pridonosi brzom nakupljanju mase, stvaranju povećanog broja cvjetova i jajnika. U tlima bogatim fosforom, biljke imaju razgranati korijenov sustav u relativno kratkom vremenu.

Visoka topljivost dovodi do činjenice da se gnojivo dobro apsorbira u svim vegetativnim organima bilo kojeg fotosintetskog postrojenja. Potreba za biljkama u oplodnji kalija i fosfora određena je vegetativnim razdobljem, metodom primjene i poljoprivrednim usjevima.

Upute za uporabu ovisno o različitim vrstama usjeva

U ranim vegetativnim fazama biljke (u 4-8 pravih listova) monofosfat se primjenjuje kao korijenski gnojivo s vodom za zalijevanje. Koristite 0,1% otopinu (10 grama po 10 litara vode) brzinom od 5 litara po 1 kvadratu. m tla. Takve manipulacije su najrelevantnije za sadnice biljnih i ukrasnih biljaka.

Odraslo povrće i cvijeće hranjeni su monofosfatom nakon transplantacije u otvoreno tlo. Poželjno je koristiti metoda folijarne minerala u obliku otopine u 0,2% (20 g u 10 litara vode). Otopina se raspršuje na listove brzinom od 3 litre po kvadratnom metru. m područja. U fazi buđenja, potrošnja gnojiva se povećava na 6 litara po svakom kvadratu. m plantaža.

Proljetno lijevanje lisnatog stabla voća i grmlja vrši se s 0,15% otopinom (15 g po 10 litara vode) po stopi od 20 litara po 1 km kvadratnog. m tla. Za navodnjavanje krune prije cvjetanja, koristi se 0,3%. Potrošnja otopine za bobice je do 10 l / m2. Za navodnjavanje krune 1 stabla voća, potroši se do 25 litara 0,3% otopine kalij monofosfata.

Za rajčicu i vinovu lozu 0,15% otopina od 5 l / m2. Kako bi produžili razdoblje plodnosti i borbe protiv gljivičnih bolesti, folijarno prskanje se provodi s 0,2% -tnom otopinom. Ova metoda liječenja troši se do 7 litara za svaku 4-5 biljaka.

Praktične suptilnosti foliarnog odijela monofosfata

Prema pregledima, učinkovitost uporabe monofosfata veća je kada se raspršuje otopinu na lišće u večernjim satima sve dok se rosa ne ispusti. Tada se pripravak ne isparava dugo i ima vremena za upijanje u tkiva i organe biljaka.

Vrtlari reagiraju na drugu osobinu kalij monofosfata. Divlje biljke i korov su osjetljiviji na droga od onih kulturnih. Stoga, prije nego gnojiva rješenje dihidrogen svakako preporučujemo plijevljenje i otpuštanjem humusa.

Lijek gubi do 30% učinka unutar sat vremena nakon pripreme otopine. Na temelju ove činjenice, iskusni vrtlari savjetuju da istodobno pripremaju najviše 10 litara smjese.

mjere opreza

Sigurnost pripreme biljke ne znači bezopasnost ljudima, pa uporaba dihidroortofosfata zahtijeva poštivanje sigurnosnih propisa:

  1. Skladištenje tvari u prozračnoj prostoriji.
  2. Zatvorene posude za pohranu.
  3. Ograničenje kontakta s lijekom za djecu mlađu od 14 godina i kućne ljubimce.
  4. Sve radove na pripremi i uporabi otopine treba izvesti rukavicama, zaštitnim naočalama i respiratorom.
  5. Prilikom kontaktiranja monofosfata s otvorenom kožom ili sluznicom, isprati zagađeno područje s puno vode.
  6. Izbjegavajte pušenje, jedenje hrane i vode tijekom rada s gnojivom.
  7. Ako koristite monofosfat, trebali biste oprati trbuh. Trebate zatražiti liječničku pomoć bez odlaganja.
  8. Izuzeti mogućnost dobivanja droge u izvorima pitke vode i objekata centralizirane vodoopskrbe.

Unutarnji voće egzotično

Kreiraj gornji dio kalija

Nyima 14. listopada 2013

Imamo takvu temu - peeling banane

kaktus 14. listopada 2013

Grishin Vladimir 22. listopada 2013

22. listopada 2013

Grishin Vladimir 22. listopada 2013

SERGEYKA 22. listopada 2013

Max-M 22. listopada 2013

Kada alkalna tla nije vrijedna pepela, svejedno, glavna komponenta pepela nije kalij i kalcij, dovodi do povećanja pH i kloroze.

SERGEYKA 23. listopada 2013

Hvala ti.
A sada, što učiniti, zakiseliti? ili je bolje da ne radite ništa na sve. Je li lako hraniti kalij? Iz vruće slavine ulijem vodu, izmjenjujući se s mekom filtriranom vodom
iz trgovine. Citrus kao dobar.

Sasha063 01. studeni 2014

Sastav lijeka uključuje tvari kao što su magnezij i kalij, koji pridonose restauraciji ravnoteže elektrolita. Koje su glavne funkcije alata Asparks? Za što se koristi? Ovaj lijek ima sposobnost uklanjanja pojave aritmije, kao i održavanja normalnog funkcioniranja srčanog sustava. Asparkam je dostupan u nekoliko oblika, to je rješenje za intravenoznu injekciju i injekcije, te tablete.
Poštovani korisnici foruma kažu da li je moguće koristiti ovaj lijek za oplodnju kalija u jesen?

02. svibnja 2014

Bojim se čak i pitati - zašto? Na limuni je aritmija? Nestala je sumporna kiselina iz prodaje? Ili negdje odgoditi puno droga bačenih na pristupačnom mjestu?

Sasha063 02. studeni 2014

Da, stranka je propustila. za podne valjanog paket, rok trajanja istekao, pitajući se postoji li iskustva s lijekom u agrumima?

02. svibnja 2014

Koliko ja razumijem, u gnojivima sve potrebne tvari su u obliku u kojem se asimiliraju biljke. U medicini, u obliku koji se ljudi i životinje asimiliraju. Metabolizam je još uvijek drugačiji.

Sasha063 02. studeni 2014

Pa, da, naravno, drugačije (metabolizam), samo aktivna tvar je ista, to znači da je ostalo da odredi koncentraciju - to sam želio saznati tko mi koristi,

Sveta-waw 02. studenog 2014

Alexander, bit ćeš pionir. Dakle, čekamo daljnju epikrizu vašeg limuna.

Sasha063 02. studeni 2014

S obzirom na malenost tableta, odlučio je raspustiti 1,5 litara vode i prolio dva puta u jesen prošle godine, provedeni testovi na prozoru granat-jugoistok (granata-kuća), i limun su na sjevernim prozorske (limun na poslu).

Prema mojim zapažanjima okrenuo lud cvjetanje (kao na slici u enciklopediji), čak i na račun porasta lišća, fotografija je u predmetu granata i da cvatnje i postigao bez oslanjanja na jajnicima, limun fotografije će biti kasnije (limun na poslu), pa je limun na sada se ne može oporaviti - mali lišće, nove ne rastu, stare padaju, Dijagnoza - predoziranje. Ali limun se ponovno priprema za cvjetanje.

Zato sam želio znati tko je išao na ove ljuskice, ispada da sam pionir

02. svibnja 2014

Pa, odmah bi to rekli. Ne kao kalijev gornji obrok, ali samo pogledajte što se događa. Eksperimenti su sveta!

Sasha063 03. studeni 2014

Htjela sam isključiti svoje subjektivno mišljenje, osim toga što nisam znala, mnogi to mogu, ali ovdje izmislim kotač.

Sasha063 14. veljače 2015

To je limun prolio u padu gore navedenih lijekova - izlijevanje dvaput (poprsje).

I sad sam imao pitanje - što da radim s pupoljcima? Sad se prekida ili cvate?

Monofosfat kalij - sastav, svojstva i svojstva primjene

Da bi se poboljšalo stanje i prinos biljaka, cvjetnici, vrtlari i kamioneri koriste različite načine. Kalij monofosfat je gnojivo koje savršeno odgovara ovim ciljevima. Razmotrite njegove značajke i uvjete korištenja.

Monofosfat kalij: značajke mineralnih spojeva

Monofosfat kalij (MPC) je gnojivo s grah-balastom bazirano na visokom postotku koncentrata kalijevog fosfora, koji se koristi za nadopunjavanje plantaža. Ima sljedeće karakteristike:

  • kemijska formula - KH2PO4 (Dihidrogen);
  • gustoća pojedinačnog kristala je 2.34 g / cm3;
  • topljivost u vodi: lako topiva;
  • Sastav uključuje sastojke: fosfor - 50-52%; kalij - 33-34%;
Kalij monofosfat (MPC) je gnojivo s grah-balastom bazirano na visokom postotku koncentrata kalijevog fosfora

  • oblik otpuštanja - vreća od 25 kg ili plastična vreća od 500 g (prodana u vrtnoj i vrtnoj trgovini);
  • kako izgledaju: granule ili prah bijele, bež boje, malo smeđe boje.

UPOZORENJE! Izražena žutost u boji - dokaz neželjenih nečistoća (brak).

Značajke korištenja gnojiva superfosfata

Koristi se za prehranu korijena ili za folijsko gnojivo za otvorene i zatvorene tla. Za navodnjavanje, prethodno navlažite tlo.

Kalij monofosfat je učinkovit:

  • nakon branja, tijekom presađivanja;
  • kada nadomjestiti ukrasne plantaže u razdoblju cvatnje, plod - nakon cvatnje;
  • protiv praškastih plijesni (grožđe, jabuka, krastavac, ruža);
  • kao sastavni dio složenih smjesa;
  • na srednjim i malim područjima s ručnom obradom.

Prednosti kalij monofosfata

Gnojivo se često koristi za cvijeće (cvjetnjake i sobu), povrće, bobice, voće, jer ima mnoge prednosti:

  • Povećava količinu, kvalitetu (sadržaj šećera, korisnost, sigurnost) žetve voćnih usjeva.
  • Ubrzava cvjetanje cvjetnih ukrasnih izbojaka, povećava njegovu obilje, trajanje.
Kalija monofosfata ubrzava početak cvjetnih ukrasnih izbojaka
  • Štiti od gljivica (uklanja praškasti plijesan).
  • Potiče stvaranje izbojaka, povećavajući njihov broj.
  • Povećava otpornost na smrzavanje drveća i grmlja.
  • Kemijski čist spoj. Ne sadrži klor, natrij, metale. Proizvod ne uzrokuje opekline zelenih površina.
  • To se otapa u vodi praktički bez sedimenta, dakle - visok stupanj i brz proces asimilacije biljaka.
  • Nije higroskopno, ne kolači.
  • Kombinirajte sa gotovo svim pesticidima ili mamcima, tako često se koriste za kuhanje različitih hranjivih mješavina.
  • Vlaži prekomjerno sušeno staklenikovo tlo, omogućujući vam da smanjite potrošnju vode na stakleniku.
  • Preopterećenje je gotovo nemoguće.
  • Nema nuspojava.
  • Ne mijenja kiselost tla.
  • Visoka aktivnost lijeka omogućuje provođenje ponovljenog šaržiranja dušika, čekajući dva do pet dana.

Prema mišljenju potrošača, monokalijev fosfat je vrlo učinkovit lijek.

Stepan, 56 godina:

"Već nekoliko godina koristim monokalifosfat, a na mjestu sam razvijao različite kulture s mojom ženom. U proljeće, sadnju biljaka, oploditi ih - u jesen imamo što više povrća kao što nikad prije nismo vidjeli. Pričekajte cijelu zimu dovoljno. Preporučujem drugima! ».

Gnojiva Kalij monofosfat

Vasilisa, 35 godina:

"Nekoliko godina hranim kućne biljke s kalijevim monofosfatom. Cvjetovi vole oko svojim zdravljem, ne razbole, cvjetaju dugo i vrlo su bujni. Sviđa mi se rezultat. "

Nedostaci objekta

Naravno, nema idealnih lijekova. Nedostaci kalij monofosfata su sljedeći:

  • Vrlo visoke cijene.
  • Preporučljivo je ne miješati proizvod magnezijem, kalcijevim pripravcima, što ograničava njegovu prikladnost za brojne usjeve.
  • Biljka će dobro uzimati komponente lijeka samo u prisutnosti dušika, ali monokalijev fosfat se ne preporučuje kombinirati s smjesama dušika istodobno.
  • Aktivne tvari u pripravku se ne nakupljaju u tlu, brzo propadaju, tako da se hranjenje uglavnom provodi s otopinama. Uvođenje suhog gnojiva u zemlju ne šteti usjevima, ali to ne donosi i koristi. Stoga gotovo nije pogodno za vegetaciju prije zime.
  • Preporučeni kalijev monofosfat za upotrebu u toplim godišnjim dobima u odsutnosti topline i prisutnosti umjerene vlage. U stakleniku - s pravilnom ventilacijom, dobro osvjetljenje.
  • Na korov, ima isti učinak kao i na kulturnu vegetaciju. Koristite ga ako pažljivo korov vaš plantings. Neravne ljetne vikendice riskirati da postanu džungla korova.
  • Rješenje u zraku vrlo je nestabilno. Koristite ga odmah nakon pripreme.
  • Može prouzročiti povećano bušenje (kratke reznice), pa je ograničite na cvjetove koji se uzgajaju za bukete.
  • Budući da je visoko aktivan lijek, neprihvatljivo je da se cvjetni cvjetovi razvijaju polako (sočice, orhideje, azaleje, gloksini, ciklameni).
  • Nije najkoncentriraniji kalijev fosforni gnojivo. Kalij nitrat je superiorniji u prvoj komponenti, superfosfati - u drugom.
Na korov, ima isti učinak kao i na kulturnu vegetaciju

Postoje negativne recenzije o ovom proizvodu:

Vasily, 55 godina:

Jednom sam vidio mjesto na kojemu su korovi rasli oko dva metra. Kažu da rastu nauštrb povrća, koje se nalaze u susjedstvu. Ali vlasnici kreveta rekli su da je ta tvar u višem gnojiva s kalijevim monofosfatom. Zove se "pretjerano"!

Oznaka za primjenu gnojiva

Način primjene može biti različit. Razmislite o najpopularnijima.

Zalijevanje.

Doziranje je 0,1-0,15% (15-20 g praha na 10 litara vode). Stope potrošnje takvog rješenja:

  • na prvom stupnju rasta povrća, ukrasna vegetacija troši 3-5 litara po kvadratnom metru. m., i ako imaju tri ili četiri lišća - od pet do deset litara;
  • voćke, grmlje - 10-20 litara po kvadratnom metru. m. (koncentracija se može povećati na 30 g);
  • zelje (peršin, kopar, celer) - 2-3 litre po 1 kvadratu. m.

Pospite.

Postupak se treba provesti navečer, tako da se gnojivo bolje apsorbira i ne isparava pod suncem. Za ukrasne usjeve, prskanje se provodi nakon tuširanja. Za planirano lišće gnojivo njihova koncentracija je - 2 g po 10 litara vode.

Postupak se provodi s malim sprejevima sve dok se na listovima ne pojavi vlažna površina. Izbjegavajte stvaranje kapljica.

Nemojte zaboraviti pročitati upute za uporabu unutar paketa.

Sredstvo se primjenjuje u obliku prskanja:

  • pod povoljnim vremenskim uvjetima;
  • za sve hortikulturne usjeve;
  • za bolje cvjetanje ukrasnih cvjetova;
  • za hitno hranjenje s kalijevim izgladnjivanjem.

Sadnice, vrt i vrt

Razmotrimo redoslijed dodavanja monokalcijevog fosfata za različite usjeve.

Stope potrošnje za primarnu obradu:

  • sadnica povrća i cvijeća - s formiranjem 2-3 listova (7-10 g po 10 litara vode);
  • povrće na početku plodnosti, kada se oblikuju gomolji, korijenje - 7,5-15 g po 10 litara vode);
  • voće i bobičasto voće, ukrasno drveće, grmlje - nakon cvatnje 10-15 g po kanti vode.

Ponovljeni tretman provodi agent u istoj dozi. No, za sadnice povrća i cvijeća, događaj bi trebao biti održan dva tjedna nakon podizanja.

Iako pogreške u koncentraciji make-up nisu ozbiljne, ali točna doza će dati maksimalni rezultat.

Obrada sadnica rajčice monokalij fosfatom

Upute za preradu monokalij fosfata pojedinih biljaka:

Za rajčice.

Voda kultura dva puta u sezoni s intervalom od 2 (3 - u godini usjeva) tjedana. Koncentracija radne otopine iznosi 0,15%. Potrošnja - kantu za četiri grmlja. U intervalima između planiranog zalijevanja rajčice preporuča se raspršivanje lišća s 0,02% otopinom.

Obrada krastavca.

Vode krastavce prema rasporedu sličnom prethodnom. Primijenite raspršivanje, ali gornji preljev s lišćem povezan je s razvojem krastavca (alarmni signal je zakrivljeni ili kruškoliki oblik voća). Ako oblik krastavaca ne zadovoljava, a prije zalijevanja ostaje tjedan dana, onda je bolje napraviti folijarni postupak. U tom slučaju, odgoditi sljedeći top odijevanja, promatrajući interval od 1,5-2 tjedana.

Korijeni, luk i češnjak.

Krumpir se hrani samo obrađivanjem lišća, kako ne bi štetio gomolji. Stupanj kalij monofosfata je od 0,02 do 0,05%, količina primjene je dva puta po jednoj sezoni. Isto tako, kultura žarulja, drugih usjeva korijena, slično se hrani.

Top spravljanje voća i bobičastog bilja.

Za plodonosna stabla, grmlje, bobice, brinu se o načinu navodnjavanja. Koncentracija otopine iznosi 0,2%. Možete ujutro ujutro, ako nema magle ili kiše, a tlo nije suho. Neplanirani tretmani za krunu trebali bi se izvoditi u žetvenim godinama i nakon jakih kiša. Raspršite samo zelene dijelove (većinu otopine - na donjoj strani lišća).

Hranjenje gnojiva od jagoda

Kalija monofosfata i cvijeće

Gnojivo za cvijeće se koristi kada cvjetanje počne cvjetati ili ako cvjetaju u potpunosti. Ako je godina povoljna, ulijte izbojke s otopinom u koncentraciji od 0,1%, brzina primjene je 3-4 l / m². m.

Primjećujući na cvijeće na 3-4 formirana ploča, tako da cvjetanje dogodilo ranije, sprej s otopinom - 0,02%.

Vanjske posude i ampel cvijeće se hrane na isti način kao i podzemni prozori.

Kalij monofosfat pogodan je za većinu biljaka cvjetnice: petunije, tulipani, phloxes, ruže.

Kako obraditi vinovu lozu

Liječenje s jednim MPC za grožđe neće biti dovoljno, pa čak i ne preporučljivo. Uostalom, kultura je vrlo ovisna o magneziju. U drugoj polovici ljeta, grožđe se hrani kalimagnezijem, koji se polako digestrira, ali brzo se otopi. Stoga, u hladnoj, vlažnoj godini, može se oploditi grožđe s kalijevim monofosfatom, pripremajući kulturu za zimu.

Kako jačati učinak lijeka?

Nanijeti kalij monofosfat i, zajedno s drugim gnojivima, poboljšati učinak. Uostalom, vrlo je dobro u kombinaciji s pesticidima. Čak i proizvodi složenu otopinu spremnika za sadnju.

Radi poboljšanja rasta korijenskog sustava, ovaj se lijek kombinira sa spojevima dušika (tretman s dvije vrste lijekova, naizmjenično).

Sigurnosne mjere pri korištenju kalij monofosfata

Kada se bavite IFC-om, vrijedi prisjetiti se nekoliko jednostavnih pravila. Spremite prašak u sobu s dobrom ventilacijom. Držite ga dalje od životinja i djece. Ne dopustite da radna ili koncentrirana tekućina uđe u otvorena područja kože, osobito na sluznici. Ako se proguta, odmah isperite i izazivajte povraćanje. U slučaju kontakta s očima, na koži, isprati s tekućom vodom.

FORUM TRGOVINA

Grožđe, bobice, sadnja, nove sorte, gnojiva. Bolesti i štetočine grožđa.

Monofosfat kalij

  • Idi na stranicu:

Re: Monofosfat kalija

Autor Vladimir Petrov 1. studenog 2009., 5:42

Re: Monofosfat kalija

Poruka je Kutlyeva Natalia »14. studenog 2009., 11:13

Re: Monofosfat kalija

Post by Alex »11. rujna 2010, 7:18 pm

Re: Monofosfat kalija

Poruka je Kutlyeva Natalia »12. rujna 2010., 2:50

Re: Monofosfat kalija

Re: Monofosfat kalija

Poruka je Kutlyeva Natalia »12. rujna 2010., 11:21

Re: Monofosfat kalija

Post by Tatyana I. »12 Septembar 2010, 12:14

Re: Monofosfat kalija

Post by Vladimir Petrov »12 Septembar 2010, 14:03

Re: Monofosfat kalija

Re: Monofosfat kalija

Poruka je Kutlyeva Natalia »13. rujna 2010., 10:31

Kalija monofosfata: kako se prijaviti u zemlji kako bi se povećao prinos

Kalijska gnojiva glavni su pomagači vrtlar koji snima žetvu bogate žetve. One sadrže tvari potrebne za razvoj i stvaranje plodova. Uglavnom su izolirane kalijeve soli, koncentrirana kalijeva gnojiva i složena gnojiva s kalijem. Potonji uključuju kalijev monofosfat

Podijelite s prijateljima

Što je kalijev monofosfat

Kalij monofosfat je kompleks fosfat-kalij gnojivo. Kemijska formula - KH2PO4, u sastavu od oko 50% fosfora i 33% kalija. Gnojivo se koristi za povećanje prinosa ili produljenje razdoblja cvatnje. Također se vjeruje da poboljšava rok trajanja voća i pozitivno utječe na njihove kvalitete okusa. Pogodno za voće i povrće, cvijeće, grmlje i drveće; za svestranost i volimo vrtlare. Gnojiva se ne preporučuje za pripremu slijetanja na otvorenom terenu za zimu, najbolje je primijeniti u ljetnim mjesecima, pogotovo ako nije toplo i umjereno vlažno.

Kalij monofosfat se može kupiti u granuliranom ili praškastom obliku. Prodajte ga u malim pakiranjima (obično 20-25 grama) iu velikim pakiranjima (od 500 g do nekoliko kilograma). Čuvajte lijek samo u dobro prozračenim prostorima, izbjegavajući pojavu vlažnosti. Kalij monofosfat lako upija vlagu; postaje mokar, postaje neudoban za upotrebu.

SVE prednosti i nedostatke kalij monofosfata

Dodavanje kalij monofosfat ima nekoliko prednosti: nema nuspojava, to je gotovo ne utječe na kiselost tla, lako se asimilira biljke, poboljšava otpornost usjeva na pepelnice i drugih gljivičnih oboljenja. Sastav ne sadrži štetne soli klora, teških metala i natrija, pa čak i visoka koncentracija otopine za oplodnju i raspršivanje biljaka neće dovesti do opeklina lišća i korijena. Kalij monofosfat je kompatibilan s pesticidima, prikladnim za pripremu otopine za spremnike i složenom obradom.

Među nedostatcima je da se ne nakuplja u tlu i brzo se raspada; primjena u krutom obliku ne daje ništa - samo rješenje se koristi za gornji obrok. Nije preporučljivo koristiti lijek više od dva puta godišnje, jer može uzrokovati brzi rast korova.

Kalij nije u mogućnosti da se akumuliraju u tlu, to je najbolje čuvati u teškim tlima (ilovača, ilovača), u lakim tlima je manje, najviše iscrpljena kalijem - treset.

Kalija monofosfata i ostala gnojiva od kalija

Glavna prednost u usporedbi s sličnim gnojivima je promicanje formiranja lateralnih izbojaka s pedalima. Ali ako uzgajate velika cvjetnica za rezanje, grmlje, naprotiv, postat će značajan nedostatak.

Kalijev monofosfat također se smatra idealnim gnojivom za rajčicu, jer sadrži sve tvari koje su im potrebne. Kalijev klorid je kontraindiciran u ovoj kulturi, kao i kod nekih drugih biljaka osjetljivih na klor. Osim toga, kalij monofosfat je prikladan za folijarnu obradbu, koja se ne pohvaljuju svim kalijskim gnojivima.

Primjena kalij monofosfata

Top dressing se provodi s radnim rješenjima lijeka. Biljke zalijevane, ponekad raspršene (obično u večernjim satima, tako da tekućina ne isparava duže) ili se koristi u instalacijama za navodnjavanje kapanjem. Preporuča se provođenje hitne hrane na lišću nakon dugotrajnih kiša kako bi se nadoknadila opskrba kalijem, oprana s gornjih dijelova biljaka.

Općenito, proizvođač predlaže sljedeću dozu:

Za sadnice povrća i cvijeća usjeva otopina se 7.10 g / 10 l vode, 2 provesti punjenja: prve faze od 2-3 pravih listova po stopi od 3-5 l / m2 slijetanja, a drugi nakon 10-15 dana nakon branje ili nakon presađivanja u zemlju (s 5-6 ostavlja doze faza se može povećati i do 5-10 l / m2);

Za povrće, napravite otopinu od 7,5-15 l / m 2, izvršite još dva gnojiva: prvi na početku plodova, drugi nakon 15-20 dana - sve po stopi od 5-10 l / m 2;

Voća i ukrasnog grmlja se otopina 10-15 g / 10 l vode i 3 provesti hranjenje: prvi nakon cvatnje, 15-20 dana nakon što drugi i treći u sredini rujna - sve brzinom od 10-20 l / m2.

Značajke korištenja kalij monofosfata u uzgoju rajčice (rajčice)

Primijenjeno na slabo rastuću rajčicu, posebno za sorte s slabo razvijenim korjenastim sustavom. Ako primijetite da su rubovi lišća počinje sušiti i kovrčati se, njihova boja potamni, a plod se pojaviti pruge zelene, to znači da nema gnojivo ne može učiniti: u sprezi kalija i fosfora dati još snažniji učinak nego jednu po jednu, poboljšanje kvalitete plodova. U žetvenim godinama poželjno je produžiti interval između oplodnje do 3 tjedna.

Osobitosti korištenja kalij monofosfata u kultiviranju krastavca

Obično se koristi kako bi se osiguralo da plod krastavaca ravnomjerno raste, izgleda uredno i nema oblik kruške, zakrivljen. Za hranjenje krastavca treba biti vrlo oprezan: višak kalija je štetan za njih i može dovesti do smanjenja magnezija u sastavu. Stoga, za početak, testirati rješenje samo na nekoliko biljaka i provjeriti njihovo stanje u nekoliko dana. Ako je primjetno da su počeli rasti, onda nastavite u istom duhu; ali ako lišće pokazuje žuto-zelenu boju mozaika, bolje je smanjiti koncentraciju.

Značajke korištenja kalij monofosfata u uzgoju grožđa

Uobičajeno grožđe u drugoj polovici ljeta i priprema za zimu hranjene su kalimagnesijom. No, ako je ljeto bio hladan i vlažan, loza nema vremena da se dovoljno kalija, teško podnijeti zimu i žetve u idućoj godini bit će još gore. U tom slučaju opravdana je intenzivna priprema grožđa od prije zime pomoću kalij monofosfata. Se dovodi ili zajedno s vodom za navodnjavanje i kao folijarna primjena (potonji se ne preporučuje da se veću koncentraciju od 1-2 g / l vode, - što je točno za većinu drugih bobica usjeva).

Značajke primjene kalij monofosfata u uzgoju krumpira

Krumpir dobro reagira na složena gnojiva, pa mu se pokazalo kalijev monofosfat. Obično se koristi samo folija (koncentracija otopine ne smije prijeći 2-5 g / l vode), oko 2 puta u sezoni. Kod navodnjavanja otopine, korijenski sustav previše raste - na štetu kvalitete i količine gomolja.

Simptomi nedostatka kalija u biljkama

U pravilu, nedostatak kalija nije odmah vidljiv, ali do sredine ljeta:

  • biljke postaju izblijedjele, suspendirane u rastu;
  • izbojci postaju tanki;
  • listovi postaju žuti, zatim smeđi, umiru s peteljčicama;
  • lišće postaje naborano, uvijanje u cijev;
  • ponekad biljke rastu neobično obilno, a zatim formiraju malo voće.

3 glavna vijeća za uvođenje gnojiva s kalijevom

  1. Bolje je napraviti gnojiva od kalija za jesensko kopanje.
  2. Ako je tlo lagano, u proljeće se uvode gnojiva od kalija, zbog takvih tala brzo se isperu.
  3. Kalijska gnojiva se koriste zajedno s kalcijem ili vapnom, budući da imaju povećanu kiselost.

Ilustracije na materijal: Shutterstock / TASS, Olga Petina, Viktor Khabarov, Alexandra Kirillina

Dodatne Publikacije O Biljkama